www.hutomuto.hu
  Főoldal     Magunkról     Szolgáltatások     Elérhetősegek  
 
     Borászati hűtés-fűtés
  • Az irányított erjesztés
  • Hűtő-fűtő rendszereink
  • Hőcserélők
  • Borvidékek, Referenciák
  • Kölcsönzés
  •      Folyadékhűtők
         Ipari technológiai hűtés
         Hűtőkamrák
         Épületklimatizálás
         Szerviz


      Az irányított erjesztés

    A hagyományos kádon, hordóban kellő odafigyeléssel, mesterségbeli tudással és egy kis szerencsével nagyon jó borokat lehet készíteni. De azok a borászok, akik egy kritikus mennyiség felett dolgoznak fel pl. vörös szőlőt, szembesülhettek már azzal a kellemetlen érzéssel, hogy erjedő cefréjük hőmérséklete tartósan a még elfogadott 28-29 °C fölé emelkedett.

    Ez a veszély a korai fajtáknál ill. meleg szüret esetén fokozottan fennáll. De már az oportó feldolgozása során is normál feltételek mellett illatokban és ízekben jobb minőséget érhetünk el, ha 22-24 °C-on erjesztünk.

    Az illatos fehér mustok erjesztésénél még ideális körülmények között is igény lehet egy szabályozott technológiára. A méltán egyre népszerűbb friss rozé borokat hasonló okok miatt érdemes hűtve erjeszteni. A mesterséges borkő stabilizálásra a gyors piacra juttatás miatt lehet szükség. E technológia fontos része a borászati hűtő-fűtő rendszer.

    Egy szabályozható hűtő-fűtő rendszerrel meg van minden esélyünk arra, hogy ki tudjuk hozni a szőlőből a benne rejlő értékeket. Teljes biztonságot és kísérletezési lehetőséget ad a borásznak bármekkora tételről legyen is szó. Javul a boraink minősége, keresettebbek lehetnek a piacokon. De az biztos, hogy egy gyengébb szőlőt adó évben is megfelelő minőséget tudunk kannába, palackba és végül a pohárba tölteni.