A borászatban jelentkező minden hűtési és fűtési igényre tudunk megoldást ajánlani. A hordóban, betonkádon, hűtőpalást nélküli úszófedeles tartályban vagy egy technológiai láncba illesztett közbenső hűtési igényhez is van megoldásunk. Sokféle igénnyel találkoztunk és a borászok elvárásai próbára tették és teszik a fantáziánkat. Végül mindig tudtunk ajánlani megfelelő gépet, hőcserélőt vagy egyéb technológiai kiegészítőt.
A rendszer felépítése nagyon egyszerű. A kültérbe telepítjük a folyadékhűtő-fűtő aggregátot puffertartállyal, keringtető szivattyúkkal. Ezeket közös rozsdamentes alapkereten rögzítjük. Igény szerint rozsdamentes burkolattal vagy csak tetővel és rácssal látjuk el. A feldolgozó térben az erjesztő és tároló edények kivitelének megfelelő hőcserélőket alkalmazunk. A hőcserélők kialakítása független az alkalmazott folyadékhűtő alapgéptől, csak az adott, helyi lehetőségek szabnak határt. Palásthűtéses acéltartályok esetében a kezelés nagyon egyszerű, viszont ez a megoldás a legdrágább.
A folyadékhűtőt és a beltéri hőcserélőket falon kívül szerelt, többnyire merev, műanyag PPR csővel kötjük össze.
 A villamos szabályzó rendszert méretétől és összetettségétől függően kisebb műanyag vagy acél villamos kapcsolószekrénybe helyezzük. Nagyobb rendszer esetén (feldolgozott bor mennyisége meghaladja az 1000 hl-t) a keringtető szivattyúk gazdaságosabb üzemeltetéséhez fokozat nélküli fordulatszám szabályzót is beépíthetünk. Keringtető szivattyúinkat a Grundfostól vásároljuk. Minden folyadékhűtő alapgépünket, melyet borászoknak ajánlunk, hőszivattyús fűtési lehetőséggel építünk ki. A hőszivattyús fűtési rendszerek gazdaságosabbak, mint az elektromos ellenállású fűtőbetétekkel üzemelő berendezések. A hatékonyságuk a kültéri léghőmérséklettől függ. Általában 1 kW villamos energiából 1,5-3,5 kW fűtési energiát biztosítanak.
Azokba a hűtőrendszerekbe, melyekben a keringtetett víz megfagyhatna - akár a téli hideg vagy az alkalmazott technológia miatt, 30-40 %-os élelmiszer ipari "szuperzöld" propilén glikolt töltünk.
A hőfokszabályzás a legegyszerűbb megoldás esetében is 2 °C-on belül tartja a termék hőmérsékletét. Ha közvetlenül a must vagy bor hőfokára szabályzunk 2-3 tized fokon belül tartható a hőmérséklet. A hűtött edényen belül azonban kialakulhatnak 2-3 °C-os hőmérséklet különbségek. Ezeket időszakos körfejtéssel vagy egyéb módon mozgatott termékkel ki lehet egyenlíteni. Pontosabb kivitelt nem javaslunk.
A hűtés gyorsaságáról a borászoknak igen változó, egyéni igényei vannak. A mi alap javaslataink mindig a már bevált megoldások, de alapelvünk az, hogy a borász saját elképzelését valósítsuk meg. Hűtés-fűtés esetén szempont, hogy a terméket minél kíméletesebben kezeljük, a szőlőből a lehető legjobb minőséget tudja a borász kierjeszteni.
Az alábbi leírások standard megoldások, kiindulásnak a legtöbb esetben megfelelőek:
  Hobbi Mobil Hűtés
A folyadékhűtő alapgépet és az alkalmazott hőcserélőt két ember könnyen tudja szállítani, telepíteni. Az alapgép és a hőcserélő műanyag tömlővel van összekötve. A csatlakozások hollandis tömlővéggel készülnek.
- A hőfokszabályzás közvetett módon történik.
- Az egy időben kezelt termék mennyisége legfeljebb 50-70 hl.
- A termék minimálisan 8-10 °C-ra hűthető.
- Maximális hőntartási hőmérséklet 27-28 °C.
- A keringtetett hűtőfolyadék víz.

  Hobbi Stabil Hűtés
A hűtőrendszer valamelyik elemét falra, padlásra vagy kültérben - akár falra is - állandóra rögzítjük. A hőcserélő a kialakításától, méretétől függően lehet mobil vagy stabil.
- A hőfokszabályzás történhet közvetlenül a termék hőmérsékletére is, pl. acéltartály esetén.
- Az egy időben kezelt termék mennyisége legfeljebb 100-150 hl.
- A termék minimálisan 8-10 °C-ra hűthető.
- Maximális hőntartási hőmérséklet 27-28 °C.
- Az egy tételben kezelt mennyiségnek - pl. hordóban - határt szab a használható hőcserélő mérete.
- A keringtetett hűtőfolyadék víz.
Kis Mobil Hűtés
 Alkalmazását hűtőpalást nélküli 100-200 hl-es erjesztő edényekkel rendelkező borászatban javasoljuk. Ahol esetleg az edények távol esnek egymástól vagy két-három távolabbi helyen van szükség a gépre és igény van borkő stabilizálásra is. Mindenképpen kompromisszumos javaslat, mivel az alap folyadékhűtő súlya elérheti a 200-400 kg-ot. Újabb tömlőkígyók tekerednek a lábunkra. 2-3 edénynél többet nehézkesen tudunk egyszerre hűteni. Viszont nem kell költségesebb, fix csőrendszert kiépíteni.
- A termék minimálisan mínusz 3-5 °C-ra hűthető.
- Maximális hőntartási hőmérséklet 28-30 °C.
- Az egyidőben kezelt termék mennyisége legfeljebb 400-500 hl.
- A keringtetett hűtőfolyadék 30%-os glikol-víz keverék.
Kis Stabil Hűtés
 Alapvetően 20-100 hl-es acél erjesztő tartályokkal felszerelt pincészetek részére javasoljuk. De hűthető mellette egyéb edény is a megfelelő kialakítású merülő hőcserélővel. A kezelt mennyiség egyidejű hűtés esetén eléri a 150 hl-t. Szükség lehet borkő stabilizálásra, esetleg a jövőben fejleszteni kívánják a feldolgozó kapacitást. A folyadékhűtő alapgépet megfelelő beton alapon stabilan rögzítjük. Szóba jöhet a falon történő rögzítés, de ezt lehetőség szerint kerüljük.
A merev, műanyag csőrendszer, polifúziós hegesztéssel, "süthető" technológiával készül. Falon, födémen vagy valamilyen vázszerkezethez bilincsben rögzített.
- A hőfokszabályzás acéltartály esetén történhet közvetlenül a termék hőmérsékletére is.
- A keringtetett hűtőfolyadék 40%-os glikol.
Nagy Stabil Hűtés
Tulajdonképpen hasonló a Kis Stabil Hűtés-hez, csak minden nagyobb és több. Az egy időben kezelt mennyiségek itt már elérhetik a sok ezer hektolitert. Az alapvető különbség a szabályzó rendszer kiépítésében van. Ekkor az egész hűtő-fűtő rendszert központi számítógépes felügyelettel építjük ki. Ez a számítógép minden szóba jöhető technológiai programot levezényel. Rögzíti pl. az erjesztések hőmérsékleti lefutását.
A borász előre megtervezheti és beprogramozhatja, hogy adott tétel erjesztése időben és hőmérsékletben hogyan történjen. A hűtő-fűtő technológiával összefüggő összes adatot rögzíti, melyek később visszanézhetők, kinyomtathatók. Ennek a szabályzásnak is van egyszerű és összetettebb kialakítása. A helyi igények és lehetőségek szerint dolgozunk.
A szabályzó rendszer kezelését gyorsan meg lehet tanulni, számítógépes monitoron minden megjeleníthető és könnyen átlátható. Egyszerű számítógépes felhasználói ismeretekkel a rendszert kezelni lehet.
  Terem Hűtés-Fűtés
Kiépítésére akkor kerülhet sor, ha a feldolgozó vagy a palackos bortároló helység hőmérséklete időnként túlmelegszik. Ezzel a rendszerrel természetesen fűteni is lehet a téli túlhűlés esetén. Igazából ekkor csak temperálunk, tartjuk a 10-12 °C-t, de max. 18-20 °C-os teremhőfok is elérhető. A gazdaságossági szempontokat is meg kell vizsgálni.
|